Callison masterfully repositioned the Royal Hawaiian Center from an old, dark, outdated center dominated by heavy concrete into an upscale lifestyle center bathed in light and featuring locally inspired design elements. The center's pedestrian traffic now flows outdoors and more intimately connects with palm trees and tiki torches. Several lanai decks feature vistas of the surrounding area. The use of extended beams and trellises provide a natural filter to the bright Hawaiian sun. One judge called it an “impressive transformation from a brutalist box to a textured, animated retail experience.” Another called it a “perfect example” of how to turn an outdated and inward- focused center into something much better.

Project Name
Royal Hawaiian Center

Location
Honolulu

Square Footage
310,000 square feet

Architect
Callison

Developer/Owner
The Festival Cos., Kamehameha Schools

Credits

Associate Architects
WATG, Architects Hawaii

General Contractor
Charles Pankow Builders, Ltd.

Structural Engineer
KSF Inc.

Civil Enginner
Wilson Okamoto & Associates

Mechanical, Engineering, Plumbing
Schnackel Engineers Inc.

Lighting
Horton Lees Brogden Lighting Design Inc.

Landscape Design
EDAW Inc.

Landscape Architect
Walters, Kimura, Motoda Inc.